Performance
På fanen Performance kan du se, hvilke sider og hvilke søgeord dit website rangerer for i Google. I den gamle version af Google Search Conso0le kunne du se dataene på maksimalt de sidste 90 dage, men i den aktuelle version er det muligt at se dataene op til 16 måneder. Husk, at dataene er tilgængelige fra det øjeblik, du opretter din konto.
Hvis du tjekker performance-fanen regelmæssigt, kan du hurtigt se, hvilke nøgleord eller hvilke sider der har brug for mere opmærksomhed og optimering. Så hvor skal man begynde? På performance-fanen kan du se en liste med ‘forespørgsler’, ‘sider’, ‘lande’ eller ‘enheder’. Med ‘search appearance’ kan du kontrollere, hvordan dine Rich Snippets har det med søgningen. Hver af disse sektioner kan sorteres efter antallet af ‘klik’, ‘eksponeringer’, ‘gennemsnitlig CTR’ eller ‘gennemsnitlig placering’.
1. Klik
Mængden af klik fortæller dig, hvor ofte folk har klikket på dit website i søgeresultaterne fra Google. Dette nummer kan fortælle noget om ydeevnen for dine sidetitler og metabeskrivelser: hvis bare et par mennesker klikker på dit resultat, skiller dit resultat muligvis ikke ud i søgeresultaterne. Det kan være nyttigt at kontrollere, hvilke andre resultater der vises omkring dig for at se, hvad der kan optimeres til dit uddrag.
Placeringen af søgeresultatet har også indflydelse på antallet af klik selvfølgelig. Hvis din side er i top 3 på Googles første resultatside, får den automatisk flere klik end en side, der rangerer på den anden side i søgeresultaterne.
2. Visninger (impressions)
Visningerne fortæller dig, hvor ofte dit website vises, eller hvor ofte en bestemt side vises i søgeresultaterne. Antallet af visninger, der vises efter et søgeord, viser, hvor ofte dit website vises for det nøgleord i søgeresultaterne fra Google.
For at se, hvilke sider der muligvis rangerer for det specifikke nøgleord, kan du klikke på linjen i nøgleordet. Derefter kan du navigere til fanen ‘Sider’ for at se, hvilke sider der nøjagtigt rangerer for dette nøgleord. Er de sider de sider, du gerne vil rangere for det nøgleord? Hvis ikke, skal du muligvis optimere den side, du gerne vil rangere. Tænk på at skrive bedre indhold, der indeholder søgeortdet på den side, tilføje interne links fra relevante sider eller indlæg til siden, få siden til at indlæses hurtigere osv.
3. Gennemsnitlig CTR
CTR – klikfrekvens – fortæller dig, hvilken procentdel af de mennesker, der har set dit websted i søgeresultaterne, også klikket igennem til dit websted. Du forstår sandsynligvis, at højere placeringer for det meste også fører til højere klikfrekvens.
Der er dog også ting, du kan gøre selv for at øge CTR. For eksempel kan du omskrive din metabeskrivelse og sidetitel for at gøre den mere tiltalende. Når titlen og beskrivelsen på dit websted skiller sig ud fra de andre resultater, vil flere mennesker sandsynligvis klikke på dit resultat, og din CTR vil stige. Husk, at dette ikke vil have stor indflydelse, hvis du ikke rangerer på den første side endnu. Du skal muligvis prøve andre ting først for at forbedre din placering.
4. Gennemsnitlig position
Den sidste på denne liste er ‘Gennemsnitlig position’. Dette fortæller dig, hvad den gennemsnitlige placering af et specifikt søgeord eller en side var i den periode, du har valgt. Naturligvis er denne position ikke altid pålidelig, da flere og flere mennesker ser ud til at få forskellige søgeresultater. Google ser ud til at forstå bedre og bedre hvilke resultater der passer bedst for den besøgende. Denne indikator giver dig dog stadig en idé, hvis klik, visninger og den gennemsnitlige CTR er forklarbare.
Indeks dækning
En mere teknisk, men meget værdifuld fane i Google Search Console er fanen ‘Indeksdækning’. Dette afsnit viser, hvor mange sider der er i Google-indekset siden den sidste opdatering, hvor mange sider der ikke er, og hvilke fejl og advarsler, der forårsagede vanskeligheder ved at Google indekserer dine sider korrekt.
Indeks dækning
Vi anbefaler, at du tjekker denne fane regelmæssigt for at se, hvilke fejl og advarsler der vises på dit websted. Du får dog også meddelelser, når Google har fundet nye fejl. Når du får en sådan anmeldelse, kan du kontrollere fejlen mere detaljeret her.
Du kan opleve, at der forårsages fejl, når f.eks. en omdirigering ikke ser ud til at fungere korrekt, eller Google finder ødelagte koder eller fejlsider i dit tema. Ved at klikke på linket kan du analysere fejlen mere dybtgående for at se, hvilke specifikke webadresser der er berørt. Når du har rettet fejlen, kan du markere den som rettet for at sikre, at Google tester URL’en igen:
Indsendt URL ikke fundet (404)
Der er et par ting, du altid skal kigge efter, når du tjekker dine dækningsrapporter:
Hvis du skriver nyt indhold, skal dine indekserede sider være et stadigt stigende antal. Dette fortæller dig to ting: Google kan indeksere dit websted, og du holder dit websted ‘levende’ ved at tilføje indhold.
Pas på pludselige fald! Dette kan betyde, at Google har problemer med at få adgang til (hele) dit websted. Noget blokerer Google; hvad enten det er robots.txt-ændringer eller en server, der er nede: du skal undersøge det!
Pludselige (og uventede) stigninger i grafen kan betyde et problem med duplikatindhold (såsom både www og ikke-www, forkerte kanonikere osv.), Automatisk genererede sider eller endda hacks. Vi anbefaler, at du overvåger disse typer situationer nøje og løser fejl hurtigt, da for mange fejl kan sende et signal om lav kvalitet (dårlig vedligeholdelse) til Google.
URL-inspektion
Værktøjet til URL-inspektion hjælper dig med at analysere specifikke webadresser. Du henter siden fra Googles indeks og sammenligner den med den side, som den lever nu på dit websted for at se, om der er forskelle.
På denne side kan du også finde flere tekniske oplysninger, som hvornår og hvordan Google gennemsøgte det, og hvordan det så ud, da det blev gennemgået. Nogle gange vil du også bemærke en række fejl. Dette kan være med hensyn til, at Google ikke kan gennemgå din side korrekt. Det giver også information om de strukturerede data, der findes på denne URL.
Dette er blot en lille del af indholdet på Google Search Console. Men husk at tilmelde dig Google Search Console – og det er gratis.